Cine ma invata putina economie?
Filed Under (Traim in Romania) by Lucian Prejbeanu on 22-10-2015
Am aflat astazi ca Termo, societatea ce furniza agent termic si apa calda craiovenilor, a intrat in faliment si ca o alta societate a fost deja creata care va face acelasi lucru incepand cu luna Decembrie.
Eu personal n-o inteleg pe asta, dar poate nu stiu eu prea bine economie asa ca va intreb pe voi.
Deci avem o societate cu sute de angajati si nenumarate active, bunuri, sedii, proprietati. Societatea asta intra in faliment. Pentru a nu intrerupe furnizarea agentului termic, apare o alta societate, aproximativ acelasi actionariat (98% Primaria Craiova, 1% Primaria Isalnita si 1% Primaria Varvoru de jos, de ce si celelalte 2 comune nu stiu dar ma rog, nu face obiectul acestui articol), acelasi domeniu, acelasi scop. Toate bune si frumoase pana acum dar mie mi se intrezaresc 2 intrebari:
- De unde ia agentul termic noua societate pentru a-l disctribui? Daca-l produce singura, in ce instalatii? Daca-l ia de la CET (din cate stiu eu CET II s-a unit cu Termo acum cativa ani) atunci este ok. Dar mergem la punctul 2 in cazul asta. Daca nu-l ia de la CET, inseamna ca-l produce. In instalatiile Termo? In instalatiile CET? In baza a ce? Avand in vedere ca Termo are datorii, proprietatile acesteia trebuiesc valorificate pentru recuperarea datoriilor. Atunci cum se face ca un alt agent economic foloseste instalatiile Termo pentru a… face profit?
- Daca il ia de la CET si doar il distribuie, prin ce instalatii face acest lucru? Prin instalatiile Termo? Pai termo e in faliment si inclusiv instalatiile a caror proprietar este, trebuiesc valorificate pentru recuperarea datoriilor.
Chestiile astea eu nu le pricep intr-o economie de piata. Imi explica cineva?
Eu daca am o societate care face mobilier din lemn spre exemplu, il transporta si-l monteaza la client si aceasta societate intra in faliment din cauza datoriilor, pot pur si simplu sa fac o alta societate care sa faca in continuare mobilier pe utilajele primei societati, in sediul acesteia, sa-l transport catre clienti cu autoturismele fostei societati si sa-l montez cu fostii angajati ai acesteia? E legal? E corect? E moral?
Pai, da. Datoriile raman pe societatea veche, activele se transfera pe cea noua. Dupa modelul cluburilor de fotbal. :)
Eu din asta inteleg ca putem sa nu mai platim datoriile catre Termo. Ca o luam de la zero, si noi, si firma care furnizeaza agentul termic. Gresesc cu ceva?
Teoretic da, practic nu cred ca va fi asa ca noua societate nu va incheia contracte cu datornicii vechii societati.
Asta am inteles, insa nu e ok asa. Noua societate trebuie sa gaseasca o solutie de a incheia contracte individuale, ptr ca nu poti sa pedepsesti 500 de bun-platnici pentru unul rau-platnic.
Lucian, pe acelasi principiu, treci datoriile catre asociatie pe numele sotiei/ prietenei/ bunicii si tu apari curat imaculat nou scos din cutie!!!
Datoriile catre asociatie sunt pe numele proprietarului, imobilul nu se mai poate instraina fara adeverinta de la asociatie cu toate datoriile pe care, fie le platesti inainte de instrainarea imobilului, fie noul proprietar si le asuma prin act notarial in cadrul contractului de V-C
Nu este forba de economie ci de INGINERIE … inginerie financiara vreau sa spun.
Nu trebuie sa cunosti economie…nici eu nu cunosc…insa poti recunoste usor stilul de lucru al “baietilor destepti”!
Centrala proprie, mujex restul, nu discut.
Pentru confort da, in rest… e ok si termoficarea
Vaaly Tanasie liked this on Facebook.
in pana mea cand iti vine intretinerea de parca ai fii musulman in desert …si gigacaloria si m cub de apa calda si rece te socoate din minti…cum sa poti sa platesti intretinere…ai 8 – 10 mil sal si intretinerea pe 2 camere e vreo 3-4 si pe 3 camere e vreo 4-5…sa faca contract si cu ma’sa la preturile astea
Termo avea in administrare bunurile primariei ;) …aceste bunuri au fost “date spre folosinta ” noii societati ;) cat despre datorii ne-au ramas noua …cetatenilor Craiovei ;)
Inginerie financiara si necunoasterea legislatiei. Cine semneaza asa ceva s-a scos. :)
Consiliul Local, evident.