Cum va place?
Filed Under (Blog) by Lucian Prejbeanu on 09-11-2008
In Romania, poate si din cauza frecventarii acestora, restaurantele pregatesc mancarea dupa ce aceasta este comandata. In general, in Europa, restaurantele au totul deja pregatit. Recordul experimentat personal este la un restaurant din Ungaria unde am comandat o ceafa la gratar cu cartofi prajiti si salata de muraturi, m-am dus la toaleta sa imi spal mainile si cand am revenit era totul pe masa. Initial am fost nervos gandindu-ma ca doar au incalzit totul si ca friptura va fi tare iar cartofii rancezi. Spre dezamagirea mea (la inceput dar ulterior spre bucuria mea), friptura era frageda si delicioasa iar cartofii extraordinari, muraturile zemoase si painea calda.
Intr-un anume mod, reusesc sa tina totul cald si proaspat si sa prepare exact atat cat reusesc sa vanda. Remarcabil.
In Italia, de exemplu, pranzul trebuie sa fie rapid si pentru ca destul de multa lume lucreaza la distanta de casa, chiar si cu pauza mult vestita de la pranz de 1-1,5 ore, nu reusesc sa se intoarca si sa manance acasa, asa ca aleg restaurantele. Dar si aici, trebuie sa s emiste repede. Astfel, s-a dezvoltat principiul de “pranzo di lavoro” (pranz de munca). Restaurantele au cateva feluri de mancare deja pregatite, au un bufet suedez cu aperitive si dulciuri. Te asezi la masa si intr-o suma prestabilita (in general 10-15 euro de persoana) primesti: aperitiv (bufet suedez), felul intai (ai de ales di cateva feluri de mancare gata facute), felul doi (la fel, ceva gata pregatit), desert (bufet suedez iarasi), o sticla de vin de 250 ml sau o sticla de suc.
InRomania trebuie sa astepti 45 minute pentru o salata, 30 minute pentru o pizza, o ora pentru o friptura si 30 minute pentru o ciorba. Exagerat de mult. Poate si din cauza asta au asa succes fast-food-urile, nu trebuie sa astepti sa primesti mancarea.
Acum toti o sa spuneti ca toate astea se contazic cu pretentiile mele in ceea ce priveste mancarea. Adevarat, aveti perfecta dreptate. O mancare din ingrediente proaspete, mancata imediat dupa ce a fost gatita, nu se compara cu nimic. Dar nu este cazul restaurantelor romanesti. Mi se pare inacceptabil sa primesti o farfurie de ciorba la 30 minute dupa ce ai comandat-o. Sa incalzesti 500 ml de zeama si 2 bucati de carne sau 10 boabe de fasole, nu-ti ia mai mult de 3 minute. Si inca 2 s-o puna in farfurie/bol si sa ti-o aduca. In total 5, hai 7 minute. dar in restul? De ce dureaza asa mult? In Italia, apa pentru paste sta mereu la foc mic, atuncic and au comanda, le arunca inauntru, dau focul mare si in 10 minute maxim sunt fierte. In timpul asta pregateste sosul. Si astfel, o farfurie de paste ajunge la masa ta in 12-15 minute. Exact timpul necesar sa sorbi din vin si sa rontai o grisina.
Si acum sa revenim la intrebarea mea: Voua cum va place, sa socializati in restaurante cate o ora, doua pana va vine comanda sau sa mancati repede si apoi sa faceti altceva cu timpul ramas?
Leave a Reply